pomysł na smaczne śniadanie #2


Autor: mnataliaaaa
Tagi: puszysty omlet  
02 stycznia 2019, 10:24

„Puszysty omlet” to danie bardzo proste, ale jednocześnie sycące – typowe małe danko.
Przepis, który podaję stanowi jedynie bazę, które może stać się podstawą wielu wariacji.

Składniki na puszysty omlet

Baza: 
2 jajka 
2 łyżki mleka 
2 łyżki mąki 
½ łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli i cukru 
oliwa 
Opcjonalnie: 
Dżem – wersja na słodko 
Wersja wytrawna: 
1 cebula 
szczypiorek 
2-3 plasterki szynki 
2-3 plasterki wędzonego boczku 
4-5 pieczarek 
2-3 grubsze plastry żółtego sera 
kawałek sera pleśniowego 
parmezan 
 
Przygotowanie:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka wymieszać z mąką i mlekiem, dodać proszek do pieczenia. Przyprawić szczyptą soli i cukru. Następnie połączyć masę żółtkową z pianą i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej oliwie na małym ogniu, przez dłuższą chwilę z obydwu stron. Jedyny problem związany z tym przepisem, to przerzucenie omletu na druga stronę. Trzeba być ostrożnym, a na pewno się uda.
W wersji na słodko podawać z dżemem.
W celu przyrządzenia wersji wytrawnej, do przygotowanej uprzednio bazy dodać, podsmażoną cebulkę, szczypiorek, szynkę, boczek i pieczarki (do wyboru lub wszystkie razem). Można również dodać żółty ser pokrojony w kostkę, ser pleśniowy oraz starty parmezan. Wszystkie składniki należy staranie połączyć z masą jajeczną i smażyć na rozgrzanej oliwie, na wolnym ogniu przez dłuższa chwilę z obu stron.
 
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz