pomysł na smaczny obiad #4
30 stycznia 2019, 10:05
Pieczone bataty z prażoną ciecierzycą i pomidorami z sosem czosnkowym
Uwielbiam takie dania, które są niesamowicie proste w wykonaniu, zajmują niewiele czasu, smakują obłędnie, a do tego są zdrowe i pożywne. Słodkie ziemniaki idealnie współgrają z kwaśnymi pomidorami i czosnkowym sosem. Prażona ciecierzyca dodaje daniu chrupkości i wędzonego aromatu dzięki papryce.
Składniki na 1 porcję:
1 średni batat
½ szklanki ciecierzycy z puszki, lub uprzednio namoczonej i ugotowanej
½ – 1 puszka całych pomidorów (w sezonie świeże)
3 – 4 łyżki wegańskiego majonezu bądź jogurtu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
garść świeżej kolendry
kilkanaście dużych liści świeżego szpinaku
papryka wędzona, sól, pieprz
1. Piekarnik nastaw na 200°C, batata dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój na pół. Ułóż na wewnętrznej, przeciętej stronie na papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut, aż batat będzie miękki – czas zależy przede wszystkim od wielkości ziemniaka.
2. Ciecierzycę wypłucz z zalewy, lekko osusz i oprósz wędzona papryką, lekko solą i pieprzem. W małej foremce wyłóż ją na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika razem z batatami. Piecz aż cieciorka zacznie wysychać i chrupać.
3. Majonez lub jogurt dopraw w małej miseczce startym czosnkiem, oregano oraz solą i pieprzem. Pomidory z puszki pokrój w kostkę, posiekaj kolendrę i połowę wrzuć do pomidorów. Włóż na dosłownie 5 minut do piekarnika, gdzie w międzyczasie pieką się bataty.
4. Szpinak porwij lub posiekaj, rozłóż na talerzu. Następnie ułóż bataty lekko wydrążając ich środek. Nałóż pomidory oraz cieciorkę, polej czosnkowym sosem i na koniec posyp posiekaną kolendrą. Smacznego!
Dodaj komentarz