pomysł na smaczny obiad #5


Autor: mnataliaaaa
Tagi: Uszka ze szparagami  
30 stycznia 2019, 10:11

Uszka ze szparagami

1 pęczek zielonych szparagów
1 cukinia
1 ząbek czosnku
skórka otarta z ½ cytryny
oliwa

300 g makaronu orchiette lub innego drobnego
sól i czarny pieprz
do podania: świeża bazylia oraz migdałowy parmezan lub płatki drożdżowe

Przygotowanie:
W garnku zagotować osoloną wodę na makaron. Szparagi oczyścić, odłamać grube końce i obrać, następnie pokroić na cienkie talarki, a zielone czubki przekroić na pół. Cukinię wyszorować, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokroić na plasterki. Do gotującej się wody dodać makaron, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy odlać ¼ szklankę wody, resztę odcedzić. Na dnie dużej patelni rozgrzać oliwę. Czosnek posiekać, dodać na rozgrzaną oliwę razem ze skórką cytrynową i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 3 – 4 minuty. Po upływie tego czasu dodać makaron, zachowaną wodę z gotowania oraz sporą szczyptę soli, czarnego pieprzu i wymieszać. Podgrzewać kilka minut na dużym ogniu, podawać gorące ze świeżą bazylią i migdałowym parmezanem albo płatkami drożdżowymi.
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz