pomysł na smaczny obiad #5
Tagi: Uszka ze szparagami
30 stycznia 2019, 10:11
Uszka ze szparagami
1 pęczek zielonych szparagów
1 cukinia
1 ząbek czosnku
skórka otarta z ½ cytryny
oliwa
300 g makaronu orchiette lub innego drobnego
sól i czarny pieprz
do podania: świeża bazylia oraz migdałowy parmezan lub płatki drożdżowe
Przygotowanie:
W garnku zagotować osoloną wodę na makaron. Szparagi oczyścić, odłamać grube końce i obrać, następnie pokroić na cienkie talarki, a zielone czubki przekroić na pół. Cukinię wyszorować, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokroić na plasterki.
Do gotującej się wody dodać makaron, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy odlać ¼ szklankę wody, resztę odcedzić.
Na dnie dużej patelni rozgrzać oliwę. Czosnek posiekać, dodać na rozgrzaną oliwę razem ze skórką cytrynową i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 3 – 4 minuty.
Po upływie tego czasu dodać makaron, zachowaną wodę z gotowania oraz sporą szczyptę soli, czarnego pieprzu i wymieszać. Podgrzewać kilka minut na dużym ogniu, podawać gorące ze świeżą bazylią i migdałowym parmezanem albo płatkami drożdżowymi.
Dodaj komentarz